Recepten

Enkele eenvoudige recepten die je kunt maken met de groenten uit de kindertuinen.

Salade van bietjes en mozzarella

Ingrediënten:
4 rode bieten
het sap van een ½ citroen
4 bolletjes mozzarella
2 eetlepels gehakte bieslook
zout en peper

Bereiding:
1. kook de rode bieten in water vermengd met het citroensap en zout (zie boven)
2. schil de afgekoelde bietjes en snijd ze in schijfjes
3. snijd ook de kaas in schijfjes
4. maak torentjes van laagjes rode biet en laagjes kaas
5. bestrooi elk laagje kaas met bieslook en peper uit de molen
6. laat dit een ½ uur in de koelkast staan en dien het dan op met een vinaigrette


Spinazietaart met (geiten)kaas

Ingrediënten:
300 gram spinazieblaadjes
20 gram boter
5 plakjes diepvries bladerdeeg, ontdooid
250 gram (geiten)kaas
4 eieren
2 dl crème fraiche of yoghurt
zout, peper


Bereiding:
Roerbak de spinazie 1 minuut in de boter. Laat de spinazie uitlekken.
Bekleed de ingevette bodem van het taartblik met bladerdeeg. Prik met een vork een aantal keren in de deegbodem. Verdeel 2/3 van de kaas over de deegbodem en leg daar de spinazie op.
Klop de eieren los en voeg de crème fraiche toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schenk dit mengsel over de spinazie en leg de rest van de kaas erover.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar.

Courgettesoep



Ingrediënten:

1-2 bosjes snijbiet
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
2 theelepels majoraan
2 eieren
2 beschuiten
400 gram gehakt
1 theelepel gehaktkruiden
zout
eventueel 2 theelepels sambal
klontje boter

Bereiding:
Was de snijbiet en laat de groente goed uitlekken. Snij ze in repen van een centimeter breed. Meng ui, knoflook, majoraan, eieren, beschuitkruimels, gehaktkruiden, zout, en sambal door het gehakt en bak het gehakt rul in een klontje boter in een grote pan.
Als het gehaktmengsel goed doorbakken is schept je het uit de pan in een schaaltje. Gebruik deze pan om de snijbiet in gaar te roerbakken of te stoven.Laat de snijbiet beetgaar worden en voeg er het gebakken gehaktmengsel aan toe. Schep dit door de snijbiet. Serveer dit gekruide gerecht bij gebakken aardappels of aardappelpuree.


Courgettesoep



Ingrediënten
:
2 courgettes
2 tl mosterd (Dijon)
2 teentjes knoflook
2 kleine uien
1 liter rundvleesbouillon
boter of olie

Bereiding:
Snipper de ui en knoflook. Was de courgette, snijd ze doormidden en verwijder de zaadjes. Met een theelepel kun je ze er zo uit schrapen. Snijd de courgette in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.

Fruit de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg de plakjes courgette toe en bak mee tot ook deze zacht begint te worden. Voeg nu de mosterd toe en bak deze even mee. Het zuur van de mosterd verdampt door het bakken.
Giet de warme bouillon bij de courgette, breng deze opnieuw aan de kook en laat een paar minuten zachtjes koken. Pureer de soep nu met een staafmixer of blender. Breng op smaak met zout en peper.

Opmerking:
Eventueel kun je nog melk of room toevoegen aan de soep. Als je een bouillon blokje gebruikt hoef je geen zout meer toe te voegen. De blokjes zijn zout genoeg. Eén blokje voor 500 ml bouillon.

Bestuur

Voorzitter: Saskia Ruder
E-mail: info@kindertuinen-nootdorp.nl

Secretaris: Marcia van der Maden
E-mail: info@kindertuinen-nootdorp.nl

Penningmeester: Frouke Booi
E-mail: penningmeester@kindertuinen-nootdorp.nl

Donatie

Ook kunt u de Kindertuinen met een (eenmalige) donatie steunen. Uw bedrijf kan dan met een link vermeld worden op onze website.  Met uw donatie draagt u bij aan de natuureducatie van de kinderen in Pijnacker-Nootdorp.
Het rekeningnummer van de kindertuinen is: NL21RABO0137351968 t.a.v. St. Kindertuinen de Keizerhof

Donateurs

Al velen jaren worden wij gesponsord door:

Kunstwacht Delft
Van de Voort en Gravesteijn BV Pijnacker